Вітамін D: чому важливий і в яких продуктах є.

Фото женщины на пляже получающей солнце
Фото женщины на пляже получающей солнце

Вітамін D, відомий як вітамін сонця, не можна отримати тільки від сонячних променів.

Проте під час зими, коли сонце менше, стає актуальним питання, чи потрібно приймати вітамін D і кому саме.

Недостаток вітаміну D може призвести до рахіту у дітей та різних проблем у дорослих, таких як порушення сну, психічні розлади та остеопороз.

Що стосується продуктів харчування, то вітамін D міститься не в багатьох з них.

Він є у жирній рибі, як-от форель, лосось, тунець і скумбрія, а також у риб'ячому жирі.

Також його можна знайти у яєчних жовтках, печінці, грибах і сирах, хоча у меншій кількості.

Зазвичай, регулярне споживання цих продуктів і прогулянка на сонці протягом 10-15 хвилин на день є достатнім для задоволення потреб організму у вітаміні D.

Проте варто звернути увагу на денні норми вітаміну D для різних вікових груп.

Денні норми:

  • Для немовлят до 12 місяців - 10 мкг
  • Для дітей після 12 місяців - 15 мкг
  • Для вагітних жінок і годуючих матерів - 15 мкг
  • Для людей старше 70 років - 20 мкг

У осінньо-зимовий період, коли сонячних променів менше, дорослим рекомендується додатково приймати 10 мкг вітаміну D на добу.

Також існують групи людей, які мають підвищений ризик дефіциту вітаміну D і потребують регулярного тестування:

  • Люди з ожирінням
  • Люди з незбалансованим та невірним харчуванням
  • Люди з проблемами шлунково-кишкового тракту та нервової системи
  • Люди похилого віку, особливо ті, хто не виходить з дому

Найкраще проконсультуватися з педіатром або терапевтом перед початком прийому додаткових вітамінів.

А також слід проконсультуватися з лікарем про правильний спосіб харчування та забезпечення профілактики діабету.

На якість і тривалість сну впливає загальна якість життя людини. Ідеальний сон триває не менше 7 годин на добу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua