Загинув на Харківщині. Згадаймо розвідника Маркіяна Дороша.

Розвідник Маркіян Дорош загинув на Харківщині
Розвідник Маркіян Дорош загинув на Харківщині

Кожного дня о 9 ранку українці вшановують пам'ять тих, хто загинув у російсько-українській війні. Сьогодні згадаємо Маркіяна Дороша.

24 липня 2024 року під час виконання бойового завдання поблизу села Синьківка Петропавлівської сільської громади Куп'янського району Харківської області загинув 23-річний військовослужбовець, розвідник 116 окремої механізованої бригади 10 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України Маркіян Дорош (Маркус). Про це повідомив голова Крайової пластової ради Юрій Юзич.

Маркіян Дорош народився 23 липня 2001 року у Львові. Він навчався у Львівській державній комунальній середній загальноосвітній школі №3. Під час навчання він активно займався спортом, зокрема айкідо, карате та спортивною гімнастикою. Також входив до осередку "Пласт" у місті Львові, пластове псевдо Кремінь.

Після закінчення Державного навчального закладу "Ставропігійське вище професійне училище міста Львова" він здобув професію друкаря офсетного плоского друкування третього розряду, палітурника третього розряду. Він також був членом націоналістичних організацій, таких як "Цивільний корпус" та "Права молодь". Фактично, він був ультрасом фанатського руху вболівав за ФК "Карпати".

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Маркіян вирішив добровільно вступити на захист держави від російських загарбників. Він спершу проходив військову службу у 10 стрілецькому батальйоні, де виконував бойові завдання на Сумщині.

Протягом останнього періоду він захищав суверенітет та територіальну цілісність України як розвідник у 116 окремій механізованій бригаді 10 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України, де отримав позивний Маркус.

За час своєї служби він успішно пройшов курс бійця-рятувальника та базовий курс управління БПЛА. Він був також нагороджений військовим командуванням за особисту мужність.

Маркіян загинув 24 липня під час виконання бойового завдання поблизу села Синьківка, Петропавлівської сільської громади Куп'янського району Харківської області.

Бойовий побратим Данило Шепінько відзначає: «Кожен, хто коли-небудь зустрічав Марка, зауважував його відкритість, енергійність та комунікабельність. Марк став на захист Батьківщини в свої 20 років після початку повномасштабного вторгнення. Він був щирим та відкритим, мав багато друзів, та не боявся взяти на себе відповідальність та виконував обов'язки командира підрозділу. Він завжди був працьовитим та зацікавленим у розвитку».

Поховання Маркіяна Дороша відбулося 30 липня в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові. Він був похований на Марсовому полі Личаківського кладовища.

Маркіян залишився матері.

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо пам'ять всіх українців, хто загинув у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам'яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам'ять громадян України, хто віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув у боротьбі з російськими окупантами та в результаті нападу ворожих військ на українські міста і села.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua