Захід посилив тиск на Зеленського через затяжну війну, - ЗМІ.

Збільшений тиск на Зеленського через тривалу війну
Збільшений тиск на Зеленського через тривалу війну

Іспанська газета El País повідомляє, що Захід намагається залучити новий тиск на Україну з метою досягнення мирних перемов і припинення війни, що розпочалася Росією. За даними видання, зміна підходу западних союзників України до необхідності переговорів з Росією підтверджується меншою підтримкою президента Зеленського під час його останнього візиту до США.

Незважаючи на те, що український лідер може розраховувати на подальшу фінансову допомогу від Вашингтона, ця підтримка надається до отримання згоди на використання американських ракет великої дальності проти цілей на території Росії. El País зазначає, що російська наступальна операція на донецькому напрямку триває з літа цього року, при цьому українські Збройні Сили не можуть змінити цю ситуацію.

Газета також вказує на відволікання уваги Заходу від України через ситуацію на Близькому Сході, зокрема начало військової операції Ізраїлю на півдні Лівану та ескалацію конфлікту між Ізраїлем та Іраном. Для України час має важливе значення, особливо зі зближенням президентських виборів у США в листопаді, на яких може перемогти Дональд Трамп.

Київ протестував після заяв Заходу щодо можливих сценаріїв завершення війни, які передбачають уступки з боку України. Зокрема, в вересні міністр закордонних справ Польщі запропонував тимчасово передати Крим під мандат ООН з проведенням референдуму на півострові.

Український експерт Михайло Самусь, якого цитує El País, відзначає зміну підходу союзників України та все більш часті розмови про "прагматичне завершення війни". За його словами, "доступ України до Чорного моря - це питання екзистенції". Експерт також наголошує на важливості послаблення позицій Росії в Криму перед початком будь-яких переговорів.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua