Чому не дають кредит і як дізнатися причину.

Чому не дають кредит і як дізнатися причину
Чому не дають кредит і як дізнатися причину

Кредитна система в будь-якій країні може стати помічником для громадянина. Проте, часто саме цей інструмент можна втратити і навіть не особливо розуміти, що сталося. Досить частим зверненням клієнтів є "як дізнатися, чому мені не дають кредит" або ж "як дізнатися, чому не схвалюють кредит". Часто цей елемент комунікації пропадає безповоротно. 

В цілому розуміти, чому кредит не дають, важливо всім клієнтам. Адже може виникнути необхідність швидко оформити кредитну угоду і вже тоді дізнаватися, чому банк не дає кредит, може бути пізно. Крім того, розуміти, чому банки не дають кредит, корисно для кредитного рейтингу (теж важливий інструмент). 

Чому банки зараз не видають кредити і чому не дають кредит конкретному клієнту? 

як дізнатися, чому мені не дають кредит

Зазвичай кредити не схвалюють з ряду причин: старі заборгованості, недостатньо документів, великий запит. Причина може бути і досить специфічною, тому дізнаватися, чому слід, з поясненням усіх причин. Тільки так в майбутньому вдасться уникнути багатьох проблем. 

В останні роки банки ускладнюють умови для позичальників, що пов'язано з нестабільною економічною ситуацією, інфляцією і зростанням числа неплатоспроможних клієнтів. Війна і складна ситуація в країні в цілому вплинули на лояльність банків. 

чому банки не дають кредит

Якщо ж говорити про стандартні причини відмови в кредиті, то це: 

  1. Один з основних факторів, що впливають на рішення банку, — це кредитний рейтинг позичальника. В Україні цей показник формується на основі кредитної історії: наявності прострочок, невиплачених боргів та поточних зобов'язань. Якщо у клієнта в минулому були проблеми з виплатою позик, ймовірність отримання нового кредиту значно знижується. Тобто кредитна історія дуже важлива. 

  2. Низькі доходи. Банки ретельно оцінюють рівень доходу потенційного позичальника. Якщо дохід недостатньо високий для покриття щомісячних платежів за кредитом, банк може відмовити в наданні позики. Рівень доходу дуже важливий у випадку високого ліміту по кредиту. 

  3. Прострочки по платежам, участь у судових розглядах з фінансових питань або наявність непогашених кредитів у минулому можуть негативно позначитися на рішенні банку. Навіть якщо після цього повернути всі кредити, претензії у банку багато років потому все ще можуть виникати. Тому будь-які кредити краще повертати без порушень правил. 

  4. Помилки при заповненні заявки на кредит можуть стати причиною відмови. Наприклад, якщо ви вказали невірні дані про доходи або забули надати всі потрібні документи, банк може відхилити заявку.

  5. Банки можуть відмовити в кредиті через вік клієнта. Частіше за все кредити не видають особам молодше 21 року або старше 65 років. Вікові межі залежать від політики конкретного банку. Несовершеннолетнім громадянам видавати кредити заборонено законом. 

  6. Якщо клієнт часто подає заявки на кредити в різні банки за короткий період часу, це може викликати підозри у кредиторів. Банки можуть розцінити це як ознаку фінансових труднощів. Тобто навіть виплата кредитів, але часте їх використання, може стати причиною. 

 як дізнатися, чому не схвалюють кредит

Ще однією причиною, чому можуть відмовити в наданні кредиту, є відсутність будь-якої історії отримання та виплати кредитів. Якщо у позичальника немає кредитної історії, банк не може оцінити його платоспроможність і може відмовити в кредиті. В таких випадках рекомендується спершу оформити невеликі позики або кредитні картки, щоб сформувати позитивну кредитну історію.

Як зрозуміти, чому відмовили в наданні кредиту?

кредит чому не дають 

Якщо клієнту відмовили в наданні кредиту, слід відразу розібратися, де відбулася помилка. В першу чергу, слід звернутися до того банку, де була отримана відмова. Зробити це можна через відділення банку (в Україні у більшості банків є безліч відділень) або ж у режимі онлайн (наприклад, через додаток). Проте не всі банки розкривають конкретні деталі, посилаючись на політику конфіденційності. 

Є варіант і перевірити кредитну історію через спеціальне бюро. Це допоможе виявити прострочки або інші проблеми, які могли стати причиною відмови в кредиті.В 2024 році багато банків пропонують онлайн-сервіси для перевірки кредитного рейтингу. Такі сервіси можуть одразу показати причину відмови і запропонувати можливі шляхи вирішення проблеми. Дехто фінансові платформи надають інформацію про те, які фактори у вашому профілі потребують покращення. Це досить простий варіант, але часто через сайти складно отримати всі відповіді на свої питання. 

чому банк не дає кредит

Є варіант і отримання консультації в кредитній організації. Багато кредитних організацій і фінансові консультанти пропонують послуги з аналізу кредитних заявок. Вони можуть допомогти визначити, чому банк відмовив у кредиті, і запропонувати рекомендації щодо покращення вашого кредитного профілю.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua