Чому треба відмовитися від російської мови: науковці розставили всі крапки над «і».

На рисунку мова може змінити світ
На рисунку мова може змінити світ

Україна випустила відео про знищення та пригноблення української мови

Проєкт "Мовне питання" представив відео, яке розповідає про знищення та пригноблення української мови. Цей матеріал адресований російськомовним українцям і допомагає переконати їх перейти на рідну мову. Відео наголошує на важливості вивчення історії і розумінні її впливу на свідомість людини.

Відео містить факти про тривалий процес нищення української мови, який триває більше 300 років. Воно надає аргументи, що спонукають російськомовних українців перейти на "соловʼїну". Також, це відео зацікавить глядачів до проведення власних досліджень та вивчення історії, особливо тих, хто не усвідомлює всієї ваги і впливу історії на свідомість.

Ця ідея виникла після розмови з підприємцем Дмитром Брезинським, який повідомив, що його команда співробітників була проти повернення до української мови у повсякденному спілкуванні.

Мовне питання в Україні є неабиякою проблемою. Частина людей, які раніше відмовилися від російської мови, зараз повертаються до неї. Це зручно і швидше. Однак ця відмова була просто емоційною: "ненавиджу росіян, не хочу бути як вони". Без розуміння історичного контексту та справжньої історії української мови, ми вважаємо, що "українське = сільське".

Зазначається, що Міністерство освіти та науки підтримало заборону російської мови у школах під час перерв. Однак експерт Оксен Лісовий вважає, що усі рішення, що стосуються української мови, мають бути зроблені з урахуванням розвитку мов національних спільнот Європейського Союзу.

Київ є лідером за кількістю скарг на порушення мовного закону. За перше півріччя 2024 року, в столиці було зареєстровано 365 звернень.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua