Що таке блокчейн і як він працює простими словами.

Що таке блокчейн і як він працює простими словами
Що таке блокчейн і як він працює простими словами

Світ криптовалюти вельми різноманітний та цікавий. Але перш ніж заробляти на крипті, потрібно розібратися у доволі складній термінології. Наприклад, що таке blockchain і як працює blockchain, що в ньому особливого та корисного. 

Розібратися, як працює блокчейн простими словами, спочатку буде складно. Адже це складна система (технологія). Проте, вона дозволяє заробити на крипті. 

Що таке блокчейн і як він працює?

Перш за все потрібно зрозуміти, як влаштований блокчейн, а вже потім розібратися, як працює система блокчейн. Саме така поетапність буде найефективнішою. 

як працює blockchain

Отже, блокчейн  це одна з найпопулярніших технологій XXI століття, яка вже давно вийшла за межі світу криптовалют і знаходить застосування в найрізноманітніших сферах. Що це таке і як працює технологія блокчейн простими словами: це ланцюг блоків, які пов’язані, але не впливають один на одного. На кожному блоці зберігається певна інформація. Також блоки самі по собі зберігаються в децентралізованій мережі. Кожен запис містить інформацію про транзакції, дані або події, які неможливо змінити або видалити. Саме це робить блокчейн таким надійним і прозорим інструментом. Якщо говорити ще простіше, то це база даних, у якій інформація має найбільшу гарантію (переписати блок просто неможливо). Саме це найцінніше в такій системі. 

Принцип роботи блокчейнів

як працює блокчейн простими словами

Перше, в чому потрібно розібратися, що таке ланцюг блоків. Основна ідея блокчейна полягає в тому, що дані записуються в так звані "блоки". Кожен блок містить набір даних (наприклад, інформацію про фінансові транзакції), а також унікальний ідентифікатор, що називається "хешем". 

Кожен блок унікальний, незалежно від того, що на ньому зберігається. На перший погляд, цінність таких блоків здається надуманою, але в еру важливості інформації, способи її зберігання (безпечного) неймовірно цінні. 

Ці блоки пов’язані між собою в хронологічному порядку, утворюючи ланцюг. Ланцюг, якщо він уже створений, не може бути змінений. Хеш кожного нового блоку залежить від хешу попереднього блоку, що створює послідовність даних, яку неможливо підробити. Кожен блок ланцюга пов’язаний із сусідніми, хоча інформаційно вони можуть бути різними. Якщо хтось спробує змінити інформацію в одному блоці, хеш зміниться, і ланцюг буде зруйновано, роблячи підробку практично неможливою. Тобто гарантія оригінальності дорівнює 100%. Жодна інша система такої гарантії не дає. 

як працює система блокчейн

Розбираючись у темі особливостей роботи блокчейнів, варто згадати про:

  1. Децентралізацію. Одним із ключових аспектів блокчейна є децентралізація. На відміну від традиційних баз даних, які зберігаються на одному сервері та контролюються однією організацією, блокчейн розподілений по мережі комп’ютерів (нодів). Тобто такі дані зберігаються на реальних носіях. Але при цьому виключена залежність від одного центру управління і підвищується безпека.

  2. Консенсус. Для того щоб блок був доданий у ланцюг, всі вузли мережі повинні прийти до згоди, що дані в блоці коректні. Цей процес називається консенсусом. У цього процесу є свої алгоритми (їх можна умовно вибрати).

Якщо говорити про консенсуси, то варто згадати про Proof of Work  це механізм, що використовується в таких криптовалютах, як Bitcoin. В вузлах мережі вирішуються складні задачі, і якщо хтось додає цей вузол першим, то отримує винагороду. Так і працює майнінг. Ще варто згадати про Proof of Stake  альтернативний метод, який базується на володінні криптовалютою. Від кількості інвесторів залежить, чи буде доданий новий блок. Такий метод доволі ефективний, особливо в цьому році. 

Основні плюси використання блокчейнів? 

як працює технологія блокчейн

Блокчейн став однією з найбільше обговорюваних технологій завдяки своїм унікальним перевагам. Це система, у якої немає аналогів. Це і робить систему затребуваною. 

В першу чергу йдеться про прозорість всього процесу. Кожен учасник мережі може бачити всі транзакції, записані в блокчейн. Це забезпечує високий рівень довіри між учасниками системи, адже всі дані відкриті для перевірки. Це та сама гарантія, яка всім потрібна.

Блокчейни відрізняються безпекою. Дані в блокчейні зашифровані і захищені хешем. Завдяки децентралізованій структурі підробити інформацію в блокчейні вкрай складно, адже потрібно змінити дані одночасно на всіх вузлах мережі.

Головною перевагою системи, безумовно, є неможливість змінити блоки. Записи в блокчейні неможливо змінити або видалити. Ця властивість особливо важлива для таких сфер, як фінанси, логістика та юридичні системи, де точність і автентичність даних мають вирішальне значення.

За останні роки ця система вже продемонструвала свою ефективність. Смарт-контракти вже давно дозволяють заробляти гроші. Вони ж автоматично виконують умови, прописані в коді, а значить, блокчейн може значно пришвидшити багато процесів.

Де і як можна використовувати блокчейни? 

Головну роль блокчейни відіграють у криптовалюті. Основне і найвідоміше застосування блокчейна  це криптовалюти, як Bitcoin і Ethereum. Це саме ті валюти, які допомагають сьогодні заробити найбільше. 

як влаштований блокчейн

Блокчейн використовується і в логістиці. Така система допомагає відстежувати товари на кожному етапі їхнього шляху від виробника до кінцевого споживача. 

Блокчейни можна використовувати у сфері фінансових послуг. Банки та фінансові установи активно впроваджують блокчейн для спрощення та зниження вартості трансакцій, а також для створення децентралізованих фінансових систем (DeFi), які дозволяють користувачам брати кредити та заробляти на депозитах без участі традиційних банків.

Тобто тільки на криптовалюті блокчейн використовується у великій кількості операцій. З кожним роком популярність технології тільки зростає.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua