Що таке некостодіальний гаманець.

Що таке некостодіальний гаманець
Що таке некостодіальний гаманець

Займаючись криптовалютою, варто розібратися і в системі вводу, виводу коштів. Це важливий етап заробітку на крипті. Відразу ж потрібно дізнатися, що таке некастодіальний гаманець. На перший погляд, тематика здається складною, хоча зрозуміти, що це, займе пару хвилин. 

Що таке некастодіальний крипто гаманець? 

що таке некастодіальний гаманець

Почнемо з того, що таке взагалі гаманець для крипти. Він відрізняється від звичайного електронного гаманця, і частково поєднує в собі і обмінник. Тільки все це відбувається для криптовалюти. 

Некастодіальний гаманець (або non-custodial wallet) — це тип криптогаманця, при використанні якого користувач сам керує приватними ключами і коштами. Простими словами, це електронний гаманець, але з розширеними можливостями. 

що таке некастодіальний крипто гаманець

Як все це відбувається: 

  1. Контроль над приватними ключами. У некастодіальному гаманці приватні ключі зберігаються на особистому пристрої (користувача), і тільки він має доступ до них. Тобто контроль коштів тільки в одних руках. 

  2. Безпека гаманця також залежить від користувача. Тобто він особисто виставляє ступінь захисту. Наприклад, використовувати двофакторну аутентифікацію і створювати резервні копії. 

  3. Сразу потрібно розуміти, що втрата приватних ключів або фрази для відновлення може призвести до втрати доступу до коштів.

  4. Децентралізація. Йдеться про те, що в цьому процесі немає посередників. Некастодіальні гаманці не залежать від третіх осіб або компаній для зберігання коштів. Це знижує ризик зламу або втрати коштів через проблеми зі сторони посередника.

що таке некастодіальний крипто гаманець простими словами

Зараз існує кілька типів некастодіальних гаманців. Перший і досить популярний вид такого гаманця називається програмним. Це зазвичай мобільні і десктопні програми, які зберігають ключі на пристрої користувача. Є і апаратні гаманці. Це пристрої, які зберігають ключі в захищеному офлайн-режимі і можуть підключатися до комп'ютера або мобільного пристрою для управління коштами. Як варіант, можна вибирати і мобільні гаманці. Вони не зберігають ключі на сервері, а на пристрої користувача.

Чому варто вибрати такий гаманець? 

У такого гаманця є свої переваги і недоліки. В першу чергу, йдеться про повний контроль. Користувач сам керує коштами і ключами, тобто він нікому не делегує навіть частковий контроль. До переваг можна віднести і конфіденційність. Дані про транзакції і балансах не передаються третім особам. Також в цьому випадку практично відсутні ризики, які зазвичай пов'язані саме зі зберіганням. Тобто немає ризику втрати коштів через злам централізованого сервісу, як це буває з кастодіальними гаманцями.

що потрібно знати про некастодіальний криптогаманець

Проте, у таких гаманців є і свої недоліки. 

  1. Відповідальність за безпеку. Користувачу потрібно самому забезпечити захист приватних ключів і даних. Втрата або крадіжка ключів може призвести до безповоротної втрати коштів.

  2. Проблеми з відновленням. У випадку втрати пристрою або пошкодження даних, відновлення доступу до гаманця може бути ускладнене, якщо не було зроблено резервне копіювання.

Некастодіальні гаманці підходять для користувачів, які готові взяти на себе відповідальність за безпеку своїх коштів і віддають перевагу повному контролю над ними. Тобто всі їх переваги майже рівні ступеню відповідальності. 

переваги і недоліки некастодіального криптогаманця

В цілому, використання некастодіального гаманця вимагає уважного підходу до безпеки і управління приватними ключами. Проте, для досвідченого інвестора це не стане проблемою, а от новачку краще вибрати інші типи гаманців. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua