Що таке споживчий кредит і що в нього входить.

Що таке споживчий кредит і що в нього входить
Що таке споживчий кредит і що в нього входить

Кредити відкривають багато можливостей для різних громадян. Є і такий вид, як споживчий кредит. Його також можуть отримати не всі: головним залишається питання, на що можна витратити споживчий кредит і які є обмеження. 

Також, споживчий кредит що потрібно знати, таке питання виникає першим. Тому спочатку слід розібратися, що це, а потім вже на що беруть (на що взяти). Тоді вдасться повністю зрозуміти, споживчий кредит що таке і кому він пригодиться. 

Споживчий кредит що це таке?

Отже, розбираючись, споживчий кредит це що і як його взяти: це простий і доступний інструмент, який може суттєво спростити життя. В таке поняття входить багато послуг і товарів, які можна швидко покрити. 

на що можна потратити споживчий

Споживчий кредит що це простими словами: цей фінансовий інструмент допомагає людям придбати товари і послуги, не маючи повної суми на руках. У 2024 році, споживче кредитування в Україні залишається затребуваним, незважаючи на зміни в економіці і законодавстві. Навіть війна незначно вплинула на кредитування. 

Споживчий кредит — це окремий вид кредиту, який видають частіше банки, рідше інші організації. Вони видаються тільки фізичним особам, тобто підприємці взяти такий кредит не можуть. Назва свого кредит отримав по цілі, з якою такий кредит беруть: на споживчі потреби. З цього назви і виходить те, на які цілі можна попросити в борг. Дуже часто на споживчий кредит не потрібен застава, що також вигідно. Якщо говорити про популярні види позик, то зазвичай їх беруть на техніку. 

Основна мета споживчого кредиту — задоволення поточних потреб позичальника. Це може бути покупка побутової техніки, меблів, оплата навчання або медичних послуг, ремонт житла і багато іншого. Все, що може знадобитися в побутовому житті. 

що потрібно знати про споживчий кредит

Особливості такого кредиту: 

  1. У такого кредиту завжди є свої обмежені терміни. Зазвичай йдеться про мінімальну ставку в пару місяців і про максимальну в кілька років. 

  2. У такого кредиту є різні процентні ставки, що зручно для клієнта банку. 

  3. В рідкісних випадках банк може попросити заставу. Все залежить від розміру самого кредиту. 

Такі кредити видаються тільки в національній валюті. Дуже рідко розглядається інша валюта (йдеться про Україну). 

Які бувають споживчі кредити в Україні? 

Кредитна система в Україні, незважаючи на всі події, зал залишається досить стабільною. Довгий час формувалися і види кредитів. Вони різняться за термінами і за метою. 

споживчий кредит що таке

Найпопулярніші варіанти: 

  1. Кредит на покупку товарів і послуг. Такий кредит найчастіше оформляється безпосередньо в точках продажу (магазинах) через банк-партнер. Про які кредити йдеться: побутова техніка (телевізори, холодильники, пральні машини), електроніка (смартфони, комп'ютери, планшети), меблі, туристичні путівки та відпочинок і освіта і медичні послуги.

  2. Кредит на невідкладні потреби (кредит готівкою). Ще один популярний варіант для українців. Його зазвичай видають готівкою, що також зручно. При цьому конкретну мету вказувати не обов'язково. Це зручно, якщо потрібно покрити різні непередбачені витрати — оплатити медичні послуги, ремонт автомобіля або інші важливі потреби. У такого виду кредитів є свої плюси: кошти можна використовувати на будь-які цілі, швидке оформлення і отримання грошей і можливість дострокового погашення.

  3. Є варіант і кредитної картки. Його також можна віднести до споживчих, хоча принцип роботи у карт трохи інший. По суті на картці є ліміт, який не є особистими коштами клієнта. Ліміт залежить від його заробітків і кредитної історії. Суму з цієї картки можна брати на свої потреби, а потім просто повертати борг на картку. При цьому завжди у кредитних карт більш прості умови і відносно непогані кредитні ставки. 

У кредитних карт є свої особливості. Наприклад, так званий період без відсотків. За цей час клієнт банку може повернути всю суму, і при цьому не платити відсотки за використання коштів. Кредитною карткою досить легко користуватися, і завжди є доступ до кредитних коштів в будь-який час.

Є і таке поняття, як цільові кредити. Вони видаються з вказанням мети. Наприклад, ремонт квартири, навчання або покупка автомобіля. Цей вид кредиту відрізняється тим, що кошти можна використовувати тільки на заздалегідь визначені цілі. У такому випадку йдеться про кредит на ремонт, кредит на навчання або кредит на операцію. 

Що входить у споживчий кредит?

споживчий кредит що це

Незважаючи на безліч відмінностей споживчого кредиту, оформлення такого кредиту має схожий алгоритм. Про що варто дізнатися перед тим, як брати такий кредит: 

  1. Наявність і розмір кредитної ставки. Процентна ставка — це основна складова будь-якого кредиту. Вона може не змінюватися протягом всього терміну або може змінюватися в залежності від ринкових умов. Важно розуміти, що процентна ставка безпосередньо впливає на остаточну суму, яку доведеться повернути банку. В Україні використовують 2 види ставок. Це фіксована, тобто стабільна, а ще і плаваюча. 

  2. Платежі кожен місяць. Споживчий кредит передбачає регулярні (зазвичай щомісячні) платежі, які включають в себе погашення частини основного боргу і нарахованих відсотків. Розмір щомісячного платежу залежить від суми кредиту, процентної ставки і терміна кредитування.

  3. Які комісії за додаткові витрати. Ще один важливий нюанс, який потрібно відразу врахувати. Деякі банки можуть стягувати додаткові комісії за оформлення кредиту, його обслуговування або дострокове погашення. Ці витрати також потрібно враховувати при плануванні кредиту. Наприклад, комісія за обслуговування рахунку або за короткострокове закриття кредиту. 

Окрему увагу варто приділити страхуванню. Це стандартна і часта схема для України. Це додаткова міра захисту як для банку, так і для позичальника, у випадку непередбачених обставин.

споживчий кредит що це таке

Якщо говорити про страхування, то це страхування життя і страхування майна. При цьому кожен вид кредитів має свої особливості. Їх також потрібно відразу врахувати.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua