Громадська діячка Ірина Федорів заявляє про тиск відомих політиків.

Ірина Федорів заявляє про тиск
Ірина Федорів заявляє про тиск

Громадська ініціатива "Голка" звертає увагу на тиск на міжнародних донорів

Голова громадської ініціативи "Голка" Ірина Федорів заявила про скасування запланованих лекцій Міжнародного республіканського інституту (IRI) без пояснень причин. Це сталося після публікації, де обговорювалась містобудівна "реформа" 5655, а також згадувалося ім'я Олександра Кубракова. Напередодні IRI не пояснив, чому скасували їхню участь у заходах. Заява про це опублікована на сайті "Голки".

Громадська ініціатива закликає уважно ставитися до використання коштів від міжнародних організацій для відбудови України, оскільки корупція і непрозорі правила можуть вплинути на цей процес.

Протягом останнього часу деякі політичні діячі активно поширюють дезінформацію серед міжнародних донорів, що заважає реформам і створює ризики прийняття необ'єктивних рішень. У цій кампанії задіяні високопосадовці, які мають великий вплив на процес поствоєнної відбудови в Україні. Це серйозна загроза, особливо в умовах війни, коли влада менш уважно ставиться до позиції громадського сектору, а безвідповідальні політики намагаються зруйнувати діалог між донорами, громадським сектором та ЗМІ. Це сприяє лобіюванню політики з корупційними ризиками

Головна причина проблем з реформою містобудування - бажання великих забудовників встановити вигідні для себе правила. Проте, для успішної реформи, потрібна участь усіх сторін - громадського сектору, архітекторів, професійних асоціацій.

Останнім часом активно пропагується лобізм у парламенті та уряді, слід зазначити, що цей підхід отримав негативні відгуки від Європарламенту та Єврокомісії. Намагаючись пропустити цей підхід, політики створили постанови, що повторюють раніше відхилений законопроект 5655. Королівський інститут міжнародних відносин Chatham House вважає, що це призводить до ризику формування будівельних картелів.

"Голка" заявляє, що ті, хто викривав лобізм і створював експертне середовище проти діяльності лобістів, піддавалися систематичному тиску з боку Олени Шуляк та Олександра Кубракова. Це наслідки маніпуляцій та впливу лобістів на міжнародних донорів та партнерів.

  • Інститут громадянського суспільства позбавили фінансування, а голова інституту Анатолій Ткачук став жертвою політичного тиску з боку Міністерства відновлення і разом з ініціативою "Говерла" розробляв засади регіональної політики для країни;
  • Фінансування також припинили для робочої групи, яка протистояла містобудівній "реформі" 5655 під патронатом USAID. Її голова народна депутатка Анна Бондар заявила про тиск з боку Олександра Кубракова. Голова профільного комітету Шуляк розпочала інформаційну кампанію проти робочої групи. Це свідчить про планову роботу лобістів, які фінансово блокують альтернативу "модернізації" містобудування;
  • Спілка архітекторів України стала об'єктом тиску з боку СБУ. Їхні представники борються за справедливість в судах, але отримують неправдиву інформацію про себе в ЗМІ, поширювану Оленою Шуляк;
  • Лекції Ірині Федорів відмінено без пояснень після публікації про Кубракова і містобудівну "реформу" 5655. Представники IRI не пояснили причину цього рішення. Відповідь від USAID також не надійшла.

Поряд з тиском, існує факт цензури у ЗМІ, пов'язаний зі щоденною діяльністю лобістів та альтернатива проєкту № 5655, а саме Містобудівний кодекс. Наприклад, газета "Урядовий кур'єр" вилучила та змінила матеріал, додаючи коментар Олени Шуляк та видаливши коментарі опонентів. Також була спроба зняти за гроші матеріал про тиск на Києво-Могилянську академію з сайту "Еспресо". Неспівпадіння позицій лобістів та редакційного ліду також призвело до спроби виключити інтерв'ю Олени Шуляк з The Page.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua