Хто придумав криптовалюту ефіріум і навіщо.

Хто придумав криптовалюту ефіріум і навіщо
Хто придумав криптовалюту ефіріум і навіщо

Світ криптовалюти не тільки дуже великий, але й неймовірно різноманітний. Проте, якщо бути відвертими до кінця, багато хто знає про крипту тільки через біткоїн. Незважаючи на наявність великої кількості хороших і прибуткових монет.

хто придумав криптовалюту ефіріум

Наприклад, головний конкурент біткоїна. Він же ефіріум. Ці монети мають свої особливості та умови заробітку, а ще причини, чому ефіріум взагалі створювали. Зрозуміти, хто придумав криптовалюту ефіріум, буде корисно будь-якому новачкові. 

Хто придумав ефір криптовалюту? 

Отже, розглядаючи історію, хто придумав ефіріум (його ще називають ефір), варто одразу відійти від порівняння з біткоїном. Адже спочатку у цих монет було різне призначення. 

хто придумав ефіріум

Кого придумав ефір: криптовалюта ефіріум (Ethereum) була створена Віталіком Бутеріним, російсько-канадським програмістом, разом з іншими співзасновниками. Тобто у цих монет немає такої містики і таємничості, як у біткоїна. Вперше концепція була запропонована Бутеріним у 2013 році у вигляді білої книги (white paper), а запуск мережі Ethereum відбувся в липні 2015 року. У цьому випадку ефір не став першою і найпопулярнішою валютою. Проте його творці могли навчитися на помилках конкурентів. 

Навіщо був створений Ефіріум?

хто придумав ефір криптовалюту

Ефіріум був задуманий як розширення можливостей, які пропонував Біткойн. Якщо Біткойн був створений головним чином як децентралізована цифрова валюта, то Ефіріум був розроблений з метою створення децентралізованої платформи для виконання програм і контрактів. 

Вже виходячи з історії, стає більш зрозуміло, що як би ефір не намагався відокремитися від біткоїна, монети все одно будуть пов'язані. Проте, творці намагалися створити монети на подібності, але з іншими гарантіями. 

Цілі створення ефіру: 

  1. Віталік Бутерін створив ефіріум з метою надання розробникам платформи, на якій вони могли б створювати і запускати децентралізовані додатки (dApps). Ці додатки працюють на блокчейні, що робить їх стійкими до цензури, шахрайства і злому. Знову ж таки зв'язок, хоч і не очевидний, з біткоїном. 

  2. Одним з ключових нововведень ефіріуму стало впровадження смарт-контрактів — програмних контрактів, які автоматично виконують умови, закладені в них, без необхідності в третіх сторонах.

  3. Смарт-контракти на ефіріумі можуть автоматично виконувати запрограмовані дії при настанні певних умов, що робить їх потужним інструментом для побудови децентралізованих систем.

Це були найголовніші умови для створення ефіру. Уже потім мова зайшла про підвищену безпеку. Ефіріум, як і біткойн, був створений з метою надання альтернативи централізованим системам, які залежать від довіри до одного органу. Блокчейн ефіріума децентралізований і захищений криптографією, що робить його стійким до втручання і цензури.

чим підкріплений ефір

Майже одразу умови створення ефіру себе виправдали. Уже сьогодні ефіріум функціонує на тисячах комп'ютерів по всьому світу (вузлах), що робить його мережу децентралізованою і захищеною від збоїв в одному з її компонентів. І якщо простому обивателеві ця функція не здається важливою, то для багатьох компаній це стало справжнім порятунком. 

особливості криптовалюти ефіріума

Майже одразу ефіріум став основою для руху децентралізованих фінансів (DeFi), яке включає в себе створення фінансових сервісів, таких як кредити, страхування, біржі та інвестиційні платформи, що працюють без традиційних банків і посередників. Відсутність посередників також стало важливим кроком для криптовалютного світу. Навіть зараз ефіріум дозволяє користувачам отримувати доступ до фінансових послуг незалежно від їх географічного положення чи статусу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua