Можна втратити пенсію: що потрібно зробити українцям, щоб не залишитися без виплат.

Документи для пенсії в Україні
Документи для пенсії в Україні

Згідно з інформацією, яка надана уповноваженим з прав людини, українці, які отримують пенсію через відділення "Ощадбанку" і стали на облік ВПО до 24 лютого 2022 року, повинні пройти фізичну ідентифікацію. Ця процедура проводиться один раз на 6 місяців безкоштовно.

У Офісі Омбудсмана України опублікували інфографіку, розроблену спільно з благодійним фондом, де роз'яснюється проходження ідентифікації. Інфографіка розкриває, хто має проходити фізичну ідентифікацію і як це можна зробити.

Хто має проходити фізичну ідентифікацію?

Фізичну ідентифікацію повинні пройти ті особи, які стали на облік ВПО до 24.02.2022 року і отримують пенсію через відділення "Ощадбанку". Існує кілька варіантів проходження ідентифікації, включаючи особистий візит до відділення "Ощадбанку" або сервісного центру Пенсійного фонду України, підтвердження особи на веб-порталі електронних послуг ПФУ за допомогою "Дія.Підпис" або відеоконференцзв'язку з представником ПФУ.

Як пройти фізичну ідентифікацію, якщо мешкаєте за кордоном?

Якщо ви проживаєте за кордоном, необхідно звернутися до посольства або консульства України, щоб отримати документ, який підтверджує вашу особу. Цей документ потрібно надіслати до територіального органу ПФУ, де ви зареєстровані, поштою або через веб-портал електронних послуг ПФУ.

Як записатися на відеоідентифікацію у ПФУ?

Для запису на відеоідентифікацію ви можете звернутися до контакт-центру ПФУ або заповнити електронний бланк на веб-порталі електронних послуг ПФУ. Ви не повинні мати КЕП і не потрібно реєструватися в кабінеті. При поданні заяви вам потрібно додати скан-копії документів, таких як паспорт, трудова книжка і свідоцтво про народження. Після подання заяви вам буде надіслано електронний лист і здійснено дзвінок з деталями про проведення відеоідентифікації.

Варто зазначити, що з серпня змінилися умови для пенсіонерів в Україні.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua