Повернення зі Швеції додому: українські біженці змінили свою думку .

повернення українських біженців з Швеції
повернення українських біженців з Швеції

За результатами дослідження, більшість українських біженців успішно адаптується у Швеції. Вони знаходять роботу та вивчають місцеву мову. Звіт, який опублікувала Міжнародна Організація з Міграції, містить дані про 3451 українського біженця, які були опитані у квітні та травні 2024 року.

За загальними показниками, 81% українських біженців не планують змінювати місце проживання, що свідчить про їх задоволення умовами та стабільність. Більшість працездатних біженців (88%) вже працюють або шукають роботу, а серед тих, хто працевлаштований, 66%.

Проте, деякі причини, які ускладнюють працевлаштування українців у Швеції, включають мовний бар'єр (76%), відсутність підходящої роботи у районі проживання, відсутність необхідних кваліфікацій або їх визнання, дискримінацію, відсутність транспорту до робочого місця, складності з поєднанням роботи та догляду за сім'єю, а також проблеми соціального стану здоров'я.

43% опитаних біженців володіють шведською мовою, що є значним покращенням порівняно з результатами минулого року (26%).

Більше половини біженців (55%) мають достатньо коштів на проживання, з них 50% заробляють на роботі. 17% отримують допомогу від держави, а 15% отримують фінансову підтримку від родини та друзів. Приблизно 44% респондентів проживають у власному житлі.

Повернення біженців до України

За результатами дослідження, тільки 13% українських біженців планують повернутися до України, якщо стане безпечно. У минулому році такий намір був у 28% опитаних. 24% біженців ще не прийняли рішення щодо повернення, порівняно з 31% у 2023 році. 58% біженців не хочуть або не можуть повернутися до України, у порівнянні з 37% в минулому році.

68% опитаних хочуть залишитися у Швеції надовго, з них 72% є чоловіками. Дослідження показують, що стабільна робота, висока зарплата та кращі соціальні умови спонукають українців будувати своє майбутнє в Швеції, навіть після закінчення війни в Україні.

Потреба у робочій силі в Швеції становить проблему у багатьох секторах, зокрема у освіті, охороні здоров'я, ІТ, інженерії та будівництві, виробництві та машинобудуванні.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua