Що таке халвінг біткоїна і навіщо він потрібен.

Що таке халвінг біткоїна і навіщо він потрібен
Що таке халвінг біткоїна і навіщо він потрібен

Складно знайти криптовалюту, яка більш популярна ніж біткоїн. Саме він став прообразом крипти. На ній же можна продовжувати працювати і заробляти. Розглядаючи біткоїн, як криптовалюту для інвестицій, варто розібратися, що таке халвінг криптовалюти і як він працює. 

Така термінологія на перший погляд може здатися складною, хоча насправді розібратися, що таке halving, зможе навіть новачок. Проте, розуміння цього процесу дозволить подивитися на біткоїна з іншого кута. Крім того, що це, не зайвим буде розуміти, навіщо він потрібен. 

Що таке халвінг біткоїна простими словами? 

що таке халвінг криптовалюти

Розпочнемо з того, що таке халвінг в криптовалюті: це процес, при якому винагорода за блок транзакцій в мережі біткоїна зменшується вдвічі. Цей процес відбувається кожні чотири роки або кожні 210 000 блоків. На перший погляд, все це звучить досить складно. Тому його краще розібрати на складові. Ітак, що таке халвінг і навіщо він потрібен: халвінг є ключовим елементом монетарної політики біткоїна і має кілька важливих аспектів. Халвінг біткоїна — це подія, при якій винагорода за створення нового блоку в мережі біткоїна зменшується в два рази. Простими словами, це як якщо б за виконання роботи вам платили в два рази менше, ніж раніше. І це процес непростий, але повинен бути правильно інтерпретований інвестором. Адже він неминучий і з точки зору економіки, закономірний. 

що таке halving

Ось як це працює:

  1. Створення блоків. Кожного разу, коли майнери (люди, які підтримують мережу біткоїна) знаходять новий блок з транзакціями, вони отримують винагороду в біткоїнах. Так умовно вся система і працює. 

  2. Після створення блоків і може відбутися халвінг. Періодично, приблизно кожні 4 роки або після створення 210 000 блоків (це важливе умова), винагорода за блок зменшується вдвічі. Наприклад, якщо раніше за блок давали 12.5 біткоїнів, після халвінгу буде давати лише 6.25 біткоїнів. Цей процес нехай і здається негативним, але він допомагає підтримувати всю систему. 

  3. Пару слів варто сказати, навіщо це взагалі потрібно. Це робиться для того, щоб кількість нових біткоїнів, які з'являються в системі, сповільнювалося з часом. В кінцевому підсумку, всього буде випущено 21 мільйон біткоїнів, і халвінг допомагає підтримувати цей ліміт. Тобто, щоб той же біткоїн був таким стабільним, як всі від нього чекають, халвінг повинен відбуватися з певною періодичністю. 

Якщо спростити все максимально, то халвінг може призвести до збільшення ціни біткоїна, оскільки менше нових біткоїнів надходить на ринок, і це робить їх більш цінними. Проте це також може вплинути на доходи майнерів, які можуть заробляти менше, якщо ціна біткоїна не зростає. Тобто процес має свої позитивні і негативні моменти, наслідки. 

що таке халвінг біткоїна

В загальному, халвінг допомагає контролювати інфляцію біткоїна і підтримує його дефіцитність. Тобто в перспективі цей процес неймовірно корисний. В моменті, коли ціна падає, безумовно, інвесторам ситуація не здається такою вже позитивною. 

Як працює халвінг? 

Щоб розуміти, наскільки халвінг природний процес і наскільки він необхідний, варто згадати, як біткоїн починав своє сходження. Коли біткоїн був створений в 2009 році, винагорода за знайдений блок була встановлена на 50 біткоїнів. З кожним халвінгом це винагорода скорочується вдвічі. Так, в 2012 році винагорода скоротилася до 25 біткоїнів, в 2016 році — до 12,5 біткоїнів, а в 2020 році — до 6,25 біткоїнів. Тобто, це сама проста математика. Якщо халвінга не буде, біткоїн нехай і буде рости, але і буде знецінюватися. Цей процес також неминучий. Вже в цьому році має відбутися заплановане зниження вартості і це також очікуваний процес, до якого досвідчені інвестори вже готові. 

що таке халвінг в криптовалюті

У халвінга є свої цілі: 

  1. Контроль інфляції. Халвінг допомагає контролювати швидкість випуску нових біткоїнів, що дозволяє уникнути гіперінфляції та підтримувати їх дефіцитність.

  2. Передбачена максимальна емісія. Всого буде випущено 21 мільйон біткоїнів. Халвінг забезпечує, щоб цей ліміт досягався поступово.

Все, що потрібно знати новачку, халвінг може вплинути значне на ціну біткоїна. Історично, після кожного халвінга спостерігався ріст ціни, хоча це не є гарантією майбутньої поведінки ринку. Також зниження винагороди зменшує пропозицію нових біткоїнів на ринок, що може сприяти підвищенню їх вартості при постійному або зростаючому попиті.

що таке халвінг і навіщо він потрібен

Новачку слід одразу розуміти, що халвінг вбудований в алгоритм біткоїна, щоб створити довгострокову передбачуваність в його економічній моделі. Це також стимулює попит на біткоїн і підтримує інтерес до його майнінгу і торгівлі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua