У НБУ пояснили, як довго в Україні триватиме режим керованої гнучкості курсу валют.

Графік курсу валют в Україні
Графік курсу валют в Україні

НБУ не встановлює точних часових меж для режиму керованої гнучкості валютного курсу

На початку запровадження режиму керованої гнучкості валютного курсу в Україні Національний банк не встановив чітких часових рамок тривалості цього режиму.

Заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій заявив, що наразі немає точних даних про те, як довго ринок буде знаходитись в режимі керованої гнучкості валютного курсу.

За його словами, Національний банк має достатньо міжнародних резервів і інструментів, що дозволяють зберегти поточний режим, поки не створяться необхідні умови для подальших кроків у напрямку валютної лібералізації.

Ми не прив'язуємось до жодних часових рамок щодо курсового режиму і швидкості лібералізації валюти. Наші дії залежать від умов, які мають сформуватись для наступних кроків, так, щоб вони не загрожували стійкості валютного ринку і очікуванням щодо курсу та інфляції", - сказав Гелетій.

За словами заступника голови Нацбанку, важливим є не час, а умови, які забезпечать економічну стійкість і не створять загроз для стабільності валютного ринку та очікувань щодо інфляції.

Режим керованої гнучкості може здатися схожим на плаваючий курс, особливо для тих, хто не розбирається в деталях економічних процесів, відзначає Юрій Гелетій.

Але ці режими мають відмінності, які впливають на звичайних громадян.

Після введення коректив Нацбанку можливість такого режиму зникла, разом з сенсом цієї практики.

Якщо порівняти поточний режим з плаваючим курсоутворенням, що діяло до повного розпочаття війни, то, мабуть, зміни в готівковому курсі не є значними. Якщо врахувати структурний дефіцит валюти на міжбанківському ринку, який покриває Нацбанк і якого немає на готівковому ринку, то режими подібні - пояснив банкір.

Отже, зміцнився зв'язок між офіційним та готівковим курсами, і для населення стало менше приводів для хвилювання через скачки курсу. Це також знизило стимул до накопичення валюти в умовах економічної нестабільності.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua