Українцям у Польщі загрожують штрафи до 500 тисяч: стосується батьків школярів.

Накладається штраф на українців у Польщі
Накладається штраф на українців у Польщі

У Польщі вводять штрафи для українців, які не відправлять дітей до школи.

Міністерство народної освіти Польщі роз'яснює рішення щодо введення штрафів для українців, які не надсилатимуть своїх дітей до школи. Виселені українці з дітьми, які зараз проживають в Польщі, зобов'язані дотримуватися нового правила - обов'язкової шкільної освіти для дітей відповідного віку. За недотримання цього правила передбачені санкції у вигляді штрафів або примусових заходів. Однак сума штрафу не може перевищувати 100 000 гривень, а загальна кількість штрафів - 500 000 гривень.

Пояснення Міносвіти Польщі: "Відповідальність за контроль над обов'язковою освітою дітей, які проживають у шкільних округах, покладається на директорів початкових шкіл."

Влада Польщі також ввела заходи, щоб заохотити українських дітей відвідувати школу та інтегруватися у польську освітню систему. Виплата соціальної допомоги тепер пов'язана з виконанням шкільних обов'язків. Сім'ї українців, які не відправляють дітей до школи, втрачають право на щомісячну допомогу та не отримуватимуть одноразову допомогу для підготовки до початку навчального року.

Міносвіти також зазначає, що українські студенти не можуть самостійно здобувати знання у домашніх умовах через недостатнє знання польської мови. Участь українських дітей у онлайн-заняттях не перешкоджатиме обов'язковому відвідуванню польської школи.

Враховуючи наведені зміни, в Польщі посилюють контроль за відвідуванням школи дітьми українських мігрантів і вводять штрафи для батьків, які не виконують обов'язковий шкільний обов'язок для своїх дітей.

Нагадаємо, які проблеми чекають біженців у Польщі у 2025 році.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua