Українці зможуть повідомляти про проблеми зі звʼязком у «Дії».

Зображення операторів зв'язку Дія
Зображення операторів зв'язку Дія

Міністерство цифрової трансформації займається стабілізацією мобільного зв'язку під час відключення електроенергії, повідомляє пресслужба відомства.

Мінцифра зазначає, що енергетична інфраструктура України протягом двох останніх років постійно піддається обстрілам, що призводить до постійних знеструмлень. Це впливає на якість зв'язку та інтернету, оскільки базові станції мобільних операторів також потребують енергії для функціонування. Тому стабілізація ситуації з мобільним зв'язком та інтернетом є одним із важливих завдань Мінцифри.

Рішення Мінцифри для стабілізації зв'язку:

  • Оновлення вимог Національного центру оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України. Тепер мобільні оператори повинні мати генератори для 25% своїх мереж, щоб вони могли працювати 72+ години під час відключення електроенергії. Решта мобільної мережі повинна мати можливість працювати 10 годин на акумуляторах;
  • Посилення перевірок виконання вимог. Оператори будуть щоквартально звітувати про ситуацію Національному центру оперативно-технічного управління, а Національна комісія з питань електронних комунікацій перевірятиме виконання цих вимог;
  • Прийняття постанови № 322, яку вже підтримав регулятор. Ця постанова дозволить операторам звернутися до Обленерго з заявкою на модернізацію мереж, які йдуть до базових станцій. Це сприятиме швидшому заряджанню акумуляторів;
  • Узгодження переліку об'єктів, які мають мати безперебійне живлення. Основні вимоги будуть передані до Обленерго;
  • Розробка заходів для бронювання ремонтних бригад військовозобов'язаних співробітників.

Пресслужба Мінцифри додала, що розпочинається робота над новим сервісом в мобільному додатку "Дія", завдяки якому українці зможуть повідомляти про проблеми зі зв'язком, навіть якщо у них немає доступу до Інтернету. Інформація буде автоматично передаватися після відновлення зв'язку. Зібрані дані будуть проаналізовані для подальшої роботи над стабілізацією зв'язку.

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій оновив вимоги до роботи базових станцій мобільних операторів в умовах воєнного стану.

Раніше було повідомлено, що мобільний зв'язок в Україні буде працювати трьохденні перериваннями електроенергії. Зараз мобільні оператори спільно готуються до можливих повних відключень електроенергії. Під час таких відключень популярність мобільного Інтернету різко зростає, що призводить до навантаження на мобільні мережі та проблем зі зв'язком.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua