«Усі їх хвалили». Мер Нетішина відреагував на кримінальну справу про браковані дрони.

Мер Нетішина реагує на браковані дрони
Мер Нетішина реагує на браковані дрони

Міський голова Нетішина Хмельницької області, Олександр Супрунюк, спростував інформацію Служби безпеки про закупівлю некачественных FPV-дронів для ЗСУ від компанії "Дроніка". У коментарі "Главкому" посадовець надав відео докази роботи цих БПЛА на фронті та переповів слова одного з військових:

"Сьогодні був штурм, 300-500 м до позицій. Знищили три танка, три БРТ і три БМП. Покажіть нашій громаді важливість дронів на фронті".

За словами Супрунюка, отримали багато листів-подяк від військових за отримані FPV-дрони. Крім того, представники "Дроніки" безкоштовно навчили двох вчителів з Нетішина збирати ці дрони.

За мером, всього дрони були відправлені до понад 60 бригад та військових частин.

"Ми не отримували жодних скарг, тільки слова подяки", - додав Олександр Супрунюк.

Служба безпеки та Національна поліція зупинили схему розкрадання державного бюджету на закупівлі БПЛА для сил оборони. За даними слідства, директор приватної компанії з Київської області, яка займається виробництвом безпілотних систем, організував це.

За інформацією "Главкому", підозрюваним є власник та директор "Дроніки" Богдан Довбиш. Його компанія була створена у листопаді 2022 року і минулий рік закінчила з чистим прибутком в сумі 5,38 млн грн.

На початку цього року підприємець виграв тендер на закупівлю 1 тис. FPV-дронів для ЗСУ, що проводила Нетішинська міська рада.

Загальна вартість укладених контрактів становила 16,4 млн грн, з яких підозрюваний вкрав майже третину, за даними слідства.

Для реалізації схеми підрядники встановили низкоякісне навігаційне обладнання на безпілотники, таке як відеокамери та відеопередавачі, які не відповідали заявленим технічним вимогам до БПЛА.

Таким чином, підозрюваний штучно занизив вартість виробництва дронів, а отриману різницю присвоїв собі.

Розмір "накрутки" на кожному безпілотнику становив від 4 до 7,5 тис. грн, залежно від типу.

Після проведення аудиту і спеціальної експертизи, які підтвердили технічні недоліки товару, правоохоронці отримали додаткові докази злочинної діяльності підприємця.

На підставі цих доказів, йому було предъявлено підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великому розмірі).


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua