Як через свій гнів не зіпсувати стосунки з людьми – практичні поради психолога.

Плакат з написом 'Справжня сила - у стримуванні гніву!'
Плакат з написом 'Справжня сила - у стримуванні гніву!'

Як керувати гнівом, щоб не псувати стосунки з оточенням

Навіть у звичайний час нерозуміння своїх емоцій та нездатність керувати ними може мати непередбачувані наслідки.

Українцям важливо навчитися лагодити свій гнів у період війни. Практичний психолог Юлія Ворман дає сім порад - як правильно керувати гнівом для збереження взаємовідносин із людьми навколо. Про це вона пише у своєму Telegram-каналі.

1. Коли відчуваєте потяг до вибуху, спробуйте стриматися і не реагувати на це. Намагайтеся зайняти час.

"Якщо є можливість віддалитися фізично від джерела подразників, зробіть це. Після приблизно 15 хвилин ви заспокоїтеся. Не реагуючи на подразники у звичайний для вас негативний спосіб, ви надаєте собі внутрішню свободу", зауважує психолог.

Первинна реакція на такий потяг - це просто звичка, рефлекс, який формувався з дитинства. Цю звичку можна змінити, практикуючи нові стратегії поведінки. Для цього необхідні час, терпіння та увага.

Підпишіться на наш телеграм-канал новин - INKORR

2. Максимально точно визначайте, що ви можете змінити, а що - ні. Вчіться приймати те, на що ви не можете вплинути. Відмовляйтеся від нав'язування свого уявлення про світ іншим людям. Ваш світ не постраждає від цього.

3. Не створюйте собі ворогів, ображаючи та понижуючи розмовного партнера. Навіть якщо людина не має правильної думки, намагайтеся критикувати не особу, а діяння.

4. Якщо ви володієте почуттям гумору і ситуація дозволяє, жартуйте. Гумор розслабляє гнів.

5. Спробуйте подивитися на ситуацію очима розмовного партнера і зрозуміти його логіку.

"Ігнорування думки опонента свідчить про те, що ви не зацікавлені в розв'язанні конфлікту, а просто хочете здолати його", стверджує Ворман.

6. Якщо гнів все-таки охопив вас, використайте його енергію для продуктивної діяльності. Наприклад, займіться спортом або фізичною працею.

7. Запитайте себе, коли виникає гнів: що саме мене задовольняє? Яку потребу я не задовольнив? Як я можу задовольнити цю потребу і покращити своє становище? Якщо можна, запишіть свої відповіді. Це допоможе контролювати гнів.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua