Як вибрати біржу для торгівлі криптовалютою.

Як вибрати біржу для торгівлі криптовалютою
Як вибрати біржу для торгівлі криптовалютою

Криптовалюта сама по собі лише набір монет, на яких можна заробити. В реальному ж житті крипта мало чим може допомогти без неймовірної кількості інструментів. Мова про біржі, гаманці та інші платформи. 

Тому питання, як вибрати біржу криптовалют, досить актуальне для кожного, хто взагалі планує купити пару монет. Як вибрати біржу, залежить й від багатьох факторів. Адже одна біржа пропонує обмін, інша переказ на різні гаманці або ж навіть інформаційну підтримку. Усі ці нюанси неймовірно важливі. 

Як вибрати біржу для торгівлі криптовалютою? 

як вибрати біржу криптовалют

Почнемо з того, що таке біржа. По суті, це платформа, де користувачі можуть купувати, продавати й обмінювати криптовалюти, як Bitcoin, Ethereum, та інші цифрові активи. Тобто це свого роду обмінний пункт тільки з монетами. Виходячи з цього, буквально будь-якому інвестору в крипту потрібно подумати, як вибрати криптобіржу, щоб у майбутньому не втратити свої заробітки. 

Важливо також сказати, ці біржі відіграють ключову роль в екосистемі криптовалюти, надаючи зручний спосіб для торгівлі та зберігання цифрових активів. Тобто без них жоден інвестор просто не заробить. 

як вибрати біржу для торгівлі криптовалютою

Далі, якщо вже зрозуміла роль бірж у цьому процесі, варто розуміти, які типи таких платформ зараз існують. Перший сегмент таких сучасних бірж — це централізовані. Вони найпопулярніші і найзручніші, а ще прості і перевірені часом. Вони управляються однією організацією або компанією, яка відповідає за обслуговування платформи і зберігання активів користувачів. Які платформи такого типу найпопулярніші: 

  • Binance;

  • Coinbase;

  • Kraken;

  • Bitfinex.

У таких бірж є багато переваг. Наприклад, висока ліквідність і обсяги торгів, зручний інтерфейс і простота використання, і такі біржі часто пропонують додаткові послуги, такі як маржинальна торгівля, стейкінг і кредитування. Проте, у таких бірж є й свої недоліки. Користувачі довіряють свої кошти третій стороні, що створює ризик втрати активів в разі зламу або шахрайства.

як вибрати криптобіржу

Другим варіантом можуть стати децентралізовані біржі. Вони працюють на основі блокчейна і смарт-контрактів, що дозволяє користувачам торгувати безпосередньо один з одним без участі посередників. Приклад таких бірж: 

  • Uniswap;

  • SushiSwap;

  • PancakeSwap;

  • Balancer.

Що стосується плюсів, то користувачі контролюють свої активи на всьому протязі торгівлі, що знижує ризик крадіжки. Також у таких бірж високий рівень децентралізації і стійкості до цензури. Що стосується недоліків, то у таких бірж менша ліквідність і обсяги торгів у порівнянні з централізованими біржами та високі комісії на деяких блокчейнах (наприклад, Ethereum).

як вибрати мережу для переказу криптовалют

Як вибрати мережу для переказу криптовалют, то варто звернути увагу на гібридні біржі. Вони поєднують у собі елементи централізованих і децентралізованих платформ. Такі біржі намагаються надати користувачам зручність і ліквідність першого типу при збереженні безпеки та контролю над активами, як на другому типі бірж. Про які біржі йдеться: Nash, Qurrex. 

Переваги таких бірж: 

  1. Комбінація зручності централізованих бірж і безпеки децентралізованих.

  2. Поліпшена ліквідність і продуктивність.

Є у бірж і недоліки: 

  1. Технологія все ще розвивається, і такі біржі менш поширені.

  2. Можливі складнощі з масштабованістю і ефективністю.

Що стосується вибору, то він досить великий. 

Як працюють криптовалютні біржі? 

Щоб вибрати біржу, потрібно розуміти, як вони взагалі працюють. У першу чергу, варто розібрати реєстрацію на біржі. На централізованих біржах користувачі реєструються, створюючи акаунт, і часто проходять процедуру KYC (Know Your Customer) для підтвердження особи. На децентралізованих біржах реєстрація не потрібна — користувачі підключаються безпосередньо через криптогаманні. Тобто вже в цьому нюансі є свої варіанти. 

Відрізняються біржі й по тому, як іде поповнення рахунку. Користувачі поповнюють свій акаунт криптовалютами або фіатними грошима (наприклад, доларами, євро) за допомогою банківського переказу, кредитної картки або інших методів. В залежності від біржі, цей процес може зайняти різну кількість часу. 

Що стосується торгівлі, то саме в цьому плані і допомагає біржа. Користувачі можуть розміщувати ордери на купівлю або продаж криптовалюти. Ордери можуть бути ринковими (виконуються за поточною ціною) або лімітними (виконуються, коли ціна досягне певного рівня). На децентралізованих біржах торгівля здійснюється через смарт-контракти, які автоматично виконують угоди, коли умови співпадають.

Окрему увагу слід приділити і тому, як зберігаються активи. На централізованих біржах криптовалюти зберігаються на рахунках користувачів всередині платформи. На децентралізованих біржах активи залишаються в особистих гаманцях користувачів до моменту обміну. Для успішного інвестування в крипту, потрібно виводити кошти і робити це достатньо часто. Користувачі можуть вивести свої криптовалюти або фіатні гроші на зовнішні гаманці або банківські рахунки.

як працюють криптовалютні біржі

Вибір криптовалютної біржі залежить від безлічі факторів, які важливо враховувати в залежності від ваших потреб, досвіду і вподобань. Не зайвим буде звернути увагу на безпеку біржі. В цілому, перед використанням тієї чи іншої платформи, можна провести невелике дослідження: подивитися, чи були злами платформи раніше, траплялися чи витоки даних. Питання безпеки неймовірно важливе, якщо врахувати, як багато коштів можна заробити на криптовалюті. У всьому іншому важливіше поєднання факторів, також зручність для самого інвестора. Навіть країна, в якій він живе, може вплинути на вибір певної біржі. 

В цілому, криптовалютні біржі відіграють ключову роль в екосистемі криптовалют, надаючи зручні інструменти для торгівлі та управління цифровими активами. Вибір між централізованою та децентралізованою біржею залежить від вподобань користувача щодо зручності, безпеки та контролю над своїми активами. Виходячи з цих усіх критеріїв, вибір є з чого зробити. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua