Горіхи, зелень та насіння: які продукти багаті на кальцій.

Кальцій у горіхах та насінні
Кальцій у горіхах та насінні

Організму необхідний кальцій, особливо для жінок старше 50 років і чоловіків старше 70. Зазвичай вважають, що молочні продукти містять найбільше кальцію, але виявилося, що це не зовсім правда. Якщо ви хочете отримати більше кальцію, але не терпите молоко, зверніть увагу на інші продукти. Насіння має найбільшу кількість кальцію - кунжут, мак і чіа.

Наприклад, 100 г молока містить 113 мг кальцію, у 100 г пармезану - 1109 мг, а у обсмаженому кунжуті - 989 мг, а у маку - 1438 мг. Насіння також багате на корисні жири, білок та мінерали.

Також горіхи та сухофрукти містять багато кальцію. Вони також допомагають знизити тиск, покращують обмін холестерину та зменшують ризик розвитку метаболічного синдрому. Мигдаль є найбагатшим на кальцій серед горіхів, а інжир - серед сухофруктів.

Сардини та консервований лосось також можуть бути джерелом кальцію. Завдяки кальцію, ці риби мають і багато білка та омега-3 жирних кислот.

Квасоля та боби також є джерелами кальцію. Крім того, вони містять цинк, залізо, калій та білок фолієвої кислоти. У 170 г стручкової квасолі міститься майже чверть добової дози кальцію, а в 150 г соєвих бобів - 10% денної дози.

У 100 г часнику міститься 181 мг кальцію та 6,4 г білка. Крім того, часник знижує ризик серцево-судинних захворювань, має протипухлинний та антимікробний ефекти та допомагає нормалізувати рівень глюкози.

Зелені овочі та трави також містять багато кальцію. Найбагатші на кальцій різні види капусти та шпинат. Наприклад, у 200 г білокачанної, савойської капусти й шпинату міститься чверть денної норми кальцію. Ревінь також є корисним джерелом кальцію, а також містить вітамін К, клітковину та пробіотики.

Але варто пам'ятати, що кальцій з деяких рослин погано засвоюється через велику кількість оксалатів, зокрема, в шпинаті та ревіні.

Петрушка містить багато кальцію без оксалатів. 100 г петрушки містять 138 мг кальцію. Тому її варто частіше включати до раціону.

Під час великого посту християни часто шукають продукти, які можуть замінити м'ясо за своїми білковими властивостями. Тому Gazeta.ua розкрила, які продукти можуть задовольнити потребу в білках, зазвичай забезпечувану м'ясом.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua