Куди можна їхати з українським COVID-сертифікатом?.

Країни для поїздок з COVID-сертифікатом
Країни для поїздок з COVID-сертифікатом

Українським туристам, які планують поїздки до країн Євросоюзу або інших країн, варто перевіряти карантинні правила.

У кожній країні діють обмеження. Також необхідно перевіряти, де визнають українські цифрові COVID-сертифікати про вакцинацію.

Україна приєдналася до європейської системи цифрових COVID-сертифікатів стосовно вакцинації. Це означає, що українські COVID-сертифікати з «Дії» визнають у країнах Євросоюзу.

Також 32 держави поза ЄС беруть участь у системі та визнають українські цифрові COVID-сертифікати.

Система «Дія» генерує сертифікат з QR-кодом українською та англійською мовами в електронній формі для смартфона або у вигляді pdf-файлу для завантаження, який потрібно роздрукувати перед поїздкою.

На поїздку можна взяти COVID-сертифікат у будь-якій формі. У країні призначення його перевірять за допомогою QR-коду.

Сертифікат про вакцинацію для поїздок починає діяти через 14 днів після завершення курсу вакцинації. Наприклад, якщо останнє щеплення було зроблено 1 лютого, 15 лютого громадянин може використовувати сертифікат для поїздок.

Євросоюз скоротив термін дії COVID-сертифікатів після повної вакцинації з одного року до 270 днів.

Термін дії COVID-сертифіката можна продовжити на наступні 270 днів зробивши бустерне щеплення. Україна дозволила робити такі щеплення та видавати COVID-сертифікати з оновленим терміном дії.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

Якщо країна не визнає український COVID-сертифікат про вакцинацію, турист може отримати паперовий сертифікат міжнародного зразка про вакцинацію від свого сімейного лікаря. Він містить інформацію українською та англійською мовами.

Проте не всі країни визнають сертифікати про вакцинацію, якщо людина зробила щеплення за кордоном. У такому разі може знадобитися пройти ПЛР-тест перед вильотом та після прильоту.

У Євросоюзі уніфікація стосується лише визнання цифрових COVID-сертифікатів стосовно вакцинації та їх перевірки.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua