Може призвести до блювоти й слабкості: лікар розкритикував популярну кето-дієту.

Галета, арахіс, яйце: складники кето-дієти
Галета, арахіс, яйце: складники кето-дієти

Популярність кето-дієти як засобу для схуднення

Кето-дієта стає все більш популярною в мережі Інтернет як ефективний спосіб схуднення.

Сімейний лікар Михайло Цюрак на своїй сторінці в Instagram розповів, чи справді корисна ця дієта для організму.

Суть кето-дієти

Ця дієта передбачає раціон, в якому 75% складають жири, 20% - білки, а лише 5% - вуглеводи. Таке харчування спонукає організм використовувати жири як джерело енергії, перетворюючи їх на жирні кислоти та кетонові тіла. В результаті, в організмі не утворюються жирові відкладення, що сприяє схудненню.

Небезпека кетонових тіл

В організмі нормальна концентрація кетонів повинна бути досить низькою для швидкого їхнього розщеплення. При збільшенні рівня кетонових тіл у крові зростає ризик розвитку кетозу, або ацетонемічного синдрому. Цей синдром є наслідком інтоксикації організму продуктами розпаду жирів. Симптоми ацетонемічного синдрому:

  • слабкість;
  • головний біль;
  • блювання;
  • запах ацетону з рота (подібний до запаху несвіжих яблук).

Шкідливість кето-дієти

Рекомендоване співвідношення жирів, білків та вуглеводів у раціоні для здорової людини: 15% жири, 15% білки та 60% вуглеводи (1:1:4). Кето-дієта може бути виправданою у деяких випадках (лікування деяких форм епілепсії, спортування), але не повинна стати повсякденною дієтою. Особливо ця дієта не підходить для дітей та хворих на цукровий діабет. Такий раціон може бути рекомендований лише медичним спеціалістом.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua