Різні маринади і смаки: як відрізнити матіас від оселедця.

Фото різних маринадів і смаків
Фото різних маринадів і смаків

Кожний українець хоч раз в житті купував оселедці.

Але поряд зі звичайним оселедцем могли купити оселедець Hollandse nieuwe або Hollandse maatjes, відомий в Україні як оселедець Матіас. Але мало хто замислювався, чим вони відрізняються, пише tsn.

Чим відрізняється матіас від оселедця

Матіас зазвичай виготовляють з норвезького оселедця, який вважається одним із найсмачніших у світі. Приготовлений матіас традиційна і дуже популярна страва у багатьох країнах Європи, зокрема в Нідерландах, Бельгії, Данії та Франції.

Сама назва "Матіас" походить від нідерландського слова "maagde", що перекладається як "діва". Це пов'язано з тим, що оселедець матіас є молодою рибою, яка ще не досягла зрілості. Завдяки цьому він має відносно високий вміст жиру більш ніж 16%, а ікра та молоки у них ще не сформовані. М'ясо такої риби ніжне й м'яке, чудово піддається маринуванню.

Матіас виловлюється у певний період року від кінця травня до середини липня.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Головна різниця полягає в тому, що Матіас маринується в особливий спосіб. Спеціальний розсіл, у який додається багато всіляких спецій, зате мало солі, гарантує збереження ніжного смаку риби. Розсіл має бути слабким, щоб м'ясо оселедця залишилося ніжним і соковитим. Така рибка буквально тане в роті, а низький вміст солі, що додається під час приготування, надає продукту особливо ніжного смаку. А маринад для оселедця може містити як оцет, так і олію або гірчицю.

Під час приготування з матіаса видаляються усі кісточки, що робить цю рибу бажаною на столі.

Оселедець матіас цінне джерело білка, вітамінів і мінералів. М'ясо риби містить багато омега-3 жирних кислот, що позитивно впливають на здоров'я серця, мозку та інших органів, та вітаміну D, який необхідний для зміцнення імунітету.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua