У шматку каменю віком 2 млрд років вчені знайшли мікроби.

Мікроби знаходжаться у стародавньому камені
Мікроби знаходжаться у стародавньому камені

Знайдено найдавніші мікроби в каменях Південної Африки

Учені в Південній Африці зробили відкриття, яке може змінити наше розуміння еволюції життя на Землі. Вони знайшли живі мікроорганізми в каменях, датованих найстарішими геологічними утвореннями. Це знайтиште підкреслює можливість існування життя ще на початкових етапах нашої планети.

До цього часу найстаріші виявлені мікроби мали вік близько 100 мільйонів років. Але тепер ця межа змінюється на 2 мільярди років назад. Це відкриття дає нові можливості для дослідження ранніх стадій еволюції життя на Землі.

Для підтвердження наявності мікроорганізмів у зразках та виключення можливості контамінації, вчені використовували сучасні методи дослідження, такі як інфрачервона спектроскопія та електронна та флуоресцентна мікроскопія. Результати дослідження яскраво підтверджують наявність мікробів у каменях ще до їх видобування.

Крім того, це відкриття також може допомогти в пошуках життя на інших планетах, зокрема на Марсі. Існують породи на Червоній планеті, які старіші за ті, в яких були знайдені мікроби в Африці.

NASA має плани привезти на Землю зразки марсіанських порід за допомогою місії марсохода Perseverance. Ці зразки можуть мати подібний вік до знахідок вчених з Бушвельда, що відкриває надійну можливість знайти докази стародавнього мікробного життя на Марсі.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua