Середня зарплата у Франції 2024 рік.

Середня зарплата у Франції 2024 рік
Середня зарплата у Франції 2024 рік

Франція точно може вважатися найпопулярнішою країною Європи серед туристів, а от ринок праці в цій країні не найоднозначніший. В першу чергу тому, що зарплата у Франції не така вже висока. В цілому, 2024 рік не приніс полегшення економіці країни. Також періодично тривають мітинги, коли французи просять підвищення зарплат і пенсій. 

В цілому середня зарплата у Франції залежить від регіону та від спеціальності. Така ситуація стандартна для всієї Європи. Також зарплати у Франції можуть залежати і від статусу мігранта. 

Середня зарплата у Франції

зарплата франція

Якщо розглядати зарплати у Франції, то варто згадати, що до нещодавна Франція була однією з провідних економік Європи з високорозвиненими секторами промисловості, сільського господарства та послуг. В останні роки зарплати не стільки впали, скільки загальний рівень життя знизився. Також у Франції багато мігрантів та біженців, що впливає на ринок праці. 

Рівень заробітних плат у Франції залежить від безлічі факторів, таких як освіта, професія, регіон проживання і стаж роботи. У 2024 році економіка країни продовжує розвиватися, і середні зарплати залишаються на гідному рівні, але ситуація залишається нестабільною.

Станом на 2024 рік, середня місячна заробітна плата у Франції становить близько 2 500 євро нетто (після вирахування податків) і близько 3 800 євро брутто (до вирахування податків). Тобто на руки французи отримують не більше 3 тисяч євро. Тобто середня зарплата не дуже висока, але такий показник лише усереднений. 

зарплата во франции

Ці показники можуть варіюватися в залежності від ряду факторів, включаючи сферу, досвід і місцезнаходження (регіон Франції, де хочеться залишитися).

До і після вирахування податку: наскільки висока зарплата у Франції? 

У Франції, як і в інших країнах Європи, роботодавці зобов'язані утримувати з заробітної плати податки і внески на соціальне страхування. Тому і існує таке поняття, як брутто і нетто. І іноді ця різниця досить велика. Тому реальна зарплата, яку отримує співробітник, може значно відрізнятися від тієї, що зазначена в контракті. В середньому вирахування податків становить близько 20–25% від загальної зарплати. Для французів, як і для мігрантів, податкова система Франції досить складна. 

Як змінюється зарплата по сферах? 

зарплати во франції

Різні сектори економіки Франції пропонують різні рівні зарплат. Високооплачуваними вважаються сфери інформаційних технологій, фінансів, медицини, а також енергетичний і промисловий сектори. Така ситуація склалася в відносно розвинених країнах світу. 

Варто почати з IT, розбираючи зарплату у Франції. IT-сектор є одним із найперспективніших і швидкозростаючих у Франції. Середня зарплата програмістів, системних адміністраторів і фахівців з кібербезпеки становить близько 4 500–5 500 євро брутто на місяць. Також в цій сфері є своя різниця по спеціальностях і по рівню відповідальності відповідно. Наприклад, програміст може заробляти і всі 5 тисяч євро, а системний адміністратор близько 4-5 тисяч євро. Аналітик даних заробляє середню зарплату по сфері. 

Досить перспективним сектором у Франції, де високі зарплати, фінансовий. Фінансові фахівці, включаючи бухгалтерів, фінансових аналітиків і аудиторів, можуть розраховувати на солідні доходи, особливо в великих містах, таких як Париж. Про які зарплати йдеться: 

  1. Бухгалтери отримують від 3 200 до 4 500 євро.

  2. Фінансові аналітики заробляють від 4 000 до 5 500 євро.

  3. Аудитори отримують близько 4 000 євро.

Тобто ця сфера досить перспективна. 

середня зарплата во франції

Хорошою сферою у Франції можна вважати медичну. Медичні працівники у Франції, включаючи лікарів і хірургів, отримують одні з найвищих зарплат. Рівень доходів варіюється в залежності від кваліфікації і спеціалізації. Лікарі отримують близько 7 тисяч євро, хірурги всі 10 тисяч, а ось зарплата медсестер не більше 3,5 тисяч євро. 

Досить перспективною сферою у Франції в 2024 році  освіта. Викладачі і вчителі у Франції отримують середню зарплату, яка варіюється в залежності від рівня навчального закладу (школа, університет). Вчитель у школі отримує близько 3 тисяч євро, а в університеті викладач отримує від 4 тисяч євро. 

Якщо потрібна сфера діяльності, де можна добре заробити, то це будівництво. Робочі і інженери в промисловості і будівництві також мають стабільні доходи, особливо в великих проектах і високотехнологічних галузях. Самі інженери заробляють до 5 тисяч євро, а будівельники близько 3 тисяч євро. 

франція зарплати

У Франції важливим фактором є наявність вищої освіти. Саме вона впливає на те, скільки може заробляти мігрант або француз. Наприклад, менеджери в різних секторах зароблять близько 5 тисяч євро, юристи всі 6 тисяч євро, а механіки (досить доступна професія) заробляють до 3 тисяч євро. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua