У Японії стався витік десятків тонн радіоактивної води з АЕС «Фукусіма-1».

Витік радіоактивної води з АЕС «Фукусіма-1»
Витік радіоактивної води з АЕС «Фукусіма-1»

На АЕС "Фукусіма-1" в Японії у результаті витоку радіоактивної води з будівлі енергоблоку, в лютому і зараз, виникла ситуація з підтопленням підвалу. Але, за щасливим збігом обставин, вода не потрапила до довкілля з-за заходів, які були прийняті. Відповідну інформацію надано Токійському електроенергетичному комплексу.

Про витік було відомо після того, як було помічено раптове зниження рівня води в одному із резервуарів для контролю рідини у басейні для охолодження відпрацьованого палива. Для перевірки стану приміщень енергоблоку був використаний робот, а подачу нової води призупинили.

Це вже не перший раз, коли сталося подібне - в лютому вже був випадок витоку радіоактивної речовини на АЕС "Фукусіма-1". Тоді частина радіоактивної води потрапила в ґрунт, але в море її не викидали.

Попри це, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалило план Японії щодо відведення забрудненої води з АЕС "Фукусіма-1" в Тихий океан. Голова МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі вважає, що це не матиме значного радіологічного впливу на людей та довкілля, хоча й зіштовхнулось з опозицією з боку Пекіна та місцевих мешканців.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua