Банківська гарантія: що це таке і для чого вона потрібна.

Банківська гарантія: що це таке і для чого вона потрібна
Банківська гарантія: що це таке і для чого вона потрібна

Вивчаючи тему банківської системи, варто перейти до теми банківських гарантій що це. Адже це важливий інструмент роботи всієї системи. 

Зрозуміти, банківські гарантії що це таке, варто кожному клієнту. Особливо простими словами розібрати, що це і як працює. 

Що дає банківська гарантія? 

банківські гарантії що це

Отже, що значить банківська гарантія: це один з найважливіших фінансових інструментів, який застосовується для забезпечення виконання зобов’язань перед контрагентами. На перший погляд термін здається складним і незрозумілим. Що таке банківські гарантії по-простому: це фінансовий документ, що видається банком у якості забезпечення за свого клієнта перед третьою особою. Що значить клієнт має свої гарантії. Тобто якщо клієнт, за якого ручиться банк, не віддасть борг, то банк зобов’язується це зробити за нього. Йдеться не про весь борг, а про певну суму. У цій складній термінології є таке поняття як бенефіціар (той, кому потрібно заплатити) і принципал (той хто клієнт банку). Між трьома сторонами підписується відповідний договір. 

банківські гарантії що це таке

Ще пару слів про кожну з цих сторін. Принципал — сторона, яка зобов’язується виконати зобов’язання (наприклад, компанія або підприємець). Далі йде бенефіціар — сторона, яка отримує гарантію виконання зобов’язань. В якості гаранта виступає банк. Також це може бути деяка фінансова організація. 

Кому і для чого потрібні гарантії? 

В цілому в цьому трикутнику працює на гарантіях банку. При цьому саме банк забезпечує певні гарантії кожній стороні. Про що йдеться: 

  1. Принципалу вона дозволяє укладати угоди з більшою впевненістю, адже наявність гарантії говорить про його надійність перед бенефіціаром.

  2. Бенефіціару вона забезпечує повернення грошових коштів або компенсацію у випадку, якщо принципал не виконає умови договору.

Тобто банк бере на себе більшу частину відповідальності, що дуже важливо. 

Що стосується гарантій від банку, то вони використовуються не у всіх ситуаціях. Частіше йдеться про тендерні зобов’язання. Тоді одна компанія надає певну послугу, а інша проводить тендер. Тоді кожна з компаній повинна довести свою здатність. 

що дає банківська гарантія

Банківські гарантії потрібні і для виконання контрактів. В першу чергу це гарантії того, що роботи по контракту будуть виконані. 

Коли ще можуть знадобитися такі гарантії: 

  1. Забезпечення авансових платежів — для захисту від ризику невозврату авансів, якщо договір не виконаний.

  2. Гарантія повернення кредиту — банки можуть використовувати гарантію для забезпечення повернення коштів, виданих у кредит.

В цілому це досить важлива, але специфічна частина банківської системи. 

Які бувають банківські гарантії? 

що значить банківська гарантія

Під різні ситуації використовуються і різні гарантії. Така типологія дуже важлива і кожен тип має свої особливості. В першу чергу йдеться про тендерні гарантії. Цей тип гарантії використовується при участі в тендері. Гарантія підтверджує, що учасник буде дотримуватись умов тендеру і у випадку перемоги укладе контракт на обговорених умовах. Якщо цього не станеться, бенефіціар отримає компенсацію. Це найбільш популярний тип договору такого плану. 

Є і таке поняття, як гарантія виконання зобов’язань. Дана гарантія забезпечує виконання контрактних зобов’язань. Якщо принципал не виконає свою частину договору (наприклад, не поставить товар або не завершить проект), банк виплатить суму гарантії бенефіціару.

Варто сказати і про гарантію повернення авансів. Використовується в тих випадках, коли одній з сторін виплачується аванс за ще не виконані роботи або послуги. Тобто послуга буде надана, але в майбутньому. Гарантія захищає інтереси того, хто платить аванс.  

В цій темі також потрібно розповісти про фінансову гарантію. Це зобов’язання банку погасити заборгованість принципала перед третіми особами (наприклад, податкові або митні платежі). Банк зобов’язується покрити можливі втрати в разі фінансових труднощів клієнта.

Хто може отримувати банківську гарантію? 

Далеко не кожен клієнт банку може отримати подібні гарантії. Перш за все, він повинен піти з заявою в банк. Після цього його кандидатуру розглянуть. І тоді він може отримати відмову. До цього потрібно також бути готовим. 

що таке банківські гарантії

Банк в свою чергу повинен перевірити кредитну історію клієнта. Банк аналізує фінансовий стан клієнта, його історію та ділову репутацію, щоб визначити, здатен чи принципал виконати свої зобов’язання. Тобто він повністю вивчає все про клієнта, інакше не зможе за нього поручитися. Також банк має право після отримання заяви запросити додаткові документи (звітність) або декларацію. Безумовно, банк не буде працювати собі в збиток. 

Якщо клієнт пройшов перевірку, він підписує договір з банком. У ньому повинні бути прописані всі умови отримання банківської гарантії. У договорі обов’язково повинні бути вказані умови і терміни. 

Після цього банк може видати гарантію. Це по суті звичайний паперовий документ. Потім вже його можна передавати бенефіціару. Гарантія вступає в силу з моменту її підписання і дійсна до обговореного терміну.

Чи варто використовувати таку гарантію? 

У такого інструмента є свої переваги і недоліки. Їх краще вивчити до підписання договору. Отже, що хорошого в банківській гарантії: 

  1. Гарантія допомагає укладати угоди з новими партнерами, адже бенефіціар отримує підтвердження надійності принципала через банк.

  2. Банківська гарантія захищає сторони від фінансових втрат у випадку невиконання зобов’язань.

  3. Для участі в тендерах і виконанні державних замовлень часто вимагається наявність банківських гарантій.

Проте, у такого інструмента є суттєві мінуси. Про що йдеться: 

  1. За надання гарантії банк стягує комісію, яка може бути значною залежно від суми гарантії та умов контракту.

  2. Не кожна компанія чи підприємець можуть отримати банківську гарантію — потрібно довести свою фінансову стабільність.

У випадку, якщо принципал не виконає свої зобов’язання, банк має право вимагати від нього компенсації за виплачену суму.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua